Besparen op verwarming

Besparen op verwarming

Gemiddeld genomen blijkt veruit het grootste deel van je totale energie verbruik in de verwarming van je huis te zitten. Als je energie wilt besparen is de grootste slag dus ook te slaan met besparen op verwarming. In dit artikel zullen wij u informeren over de verschillende mogelijkheden en onze ervaringen met deze verwarmingssystemen. Heeft u nog vragen? Neem gerust contact met ons op!

besparen op verwarming

  Hoeveel kunt u besparen op verwarming?

  In de afbeelding kunt u zien dat verwarmingskosten gemiddeld genomen maar liefst 58% bedragen en het opwarmen van water 24%. Daarmee is het gas verbruik dus verreweg de grootste kostenpost in huis. Het mooiste zou natuurlijk zijn dat we een manier konden vinden waardoor de warmte in huis niet verloren ging, helaas is dit zelfs met de beste isolatie nooit helemaal mogelijk.

  Er zijn veel verschillende manieren van verwarmen. Er is onderscheid te maken tussen convectie-warmte en stralings-warmte. Een CV systeem met radiatoren of convectoren is een voorbeeld van convectie-warmte en een houtkachel is een voorbeeld van stralingswarmte. Maar wat is nu de beste manier van het verwarmen van uw huis? En op welke manier kunnen we het meeste besparen op verwarming?

  besparen-op-verwarming

  Welk verwarmingssysteem past bij u?

  De meest voorkomende situatie in Nederland is verwarming door middel van radiatoren. Dit is een relatief goedkope manier van het verspreiden van warmte, het is bijna overal toepasbaar en je kunt heel gericht verschillende ruimtes inregelen met instelbare bedieningsknoppen. Er zijn echter een heleboel manieren om dat water in de radiatoren te verwarmen, sommigen wat onbekender maar zuiniger dan gebruikelijke systemen.

  Hieronder vindt u per verwarmingssysteem een kleine uitleg over de werking en de rendementen. Neem gerust contact met ons op als u vragen heeft.

  Verwarming

  Rendement

  Open haard 20 %
  Gas kachels 65 %
  Hout kachels 75 %
  Speksteen kachels 90 %
  VR CV ketels 91 %
  Pelletkachels 95 %
  Elektrische CV ketels 98 %
  HR CV ketels 106 %
  HRE CV ketels 140 %
  Warmtepompen >600 %

  Zonneboiler

  Een mooie manier om uw stook kosten van warm water naar beneden te brengen is het laten plaatsen van een zonneboiler.

  zonneboiler monteur

  Elektrische CV ketel

  Nu dat heel Nederland zich moet gaan beginnen af te vragen hoelang er nog gas uit de Groningse bodem komt is een elektrische CV ketel een uitkomst voor veel huishoudens.

  elektrische-cv-ketel

  HR CV ketel

  Tegenwoordig is dit de meest voorkomende verwarmingsbron. Het is een zuinige en qua aanschaf niet al te dure manier van verwarmen.

  HR-cv-ketel

  Airconditioning

  Een airco plaatsen in bijvoorbeeld de woonkamer kan zeker in het voorjaar en najaar een snelle en goedkope oplossing zijn om bij te stoken. 

  airconditioning-op-plat-dak

  Warmtepomp boiler

  Dit type boiler onttrekt warmte aan de afgezogen lucht uit de woning en warmt daarmee weer water op. Hierdoor is je woning circulair verwarmt.

   

  Warmtepompboiler

  Warmtepomp

  Volgens velen dé toekomst. Met een warmtepomp kunt u door de jaren heen flink besparen op uw energie rekening.

  Warmtepomp >

  lucht-warmtepomp

  9 Tips om te besparen op verwarming

  Door slim gebruik te maken van de warmte in uw huis kunt u flink besparen op uw energierekening en zorgt u voor een beter milieu. Met deze 9 tips en trics helpen wij u graag om de stookkosten te verlagen.

  1 Zet uw thermostaat overdag 1 graad lager. Hiermee bespaart u gemiddeld 7% op uw gasrekening. 19 graden is vaak warm genoeg als u bezig bent.

  Maak gebruik van zonlicht! Door uw gordijnen bij donker te sluiten houdt u de warmte binnen. En overdag warmt de zon uw woning gratis en voor niets weer op.

  Zet uw thermostaat een uurtje voordat u gaat slapen alvast lager. Het duurt nog een hele poos voordat de woonkamer echt afkoelt. Op deze manier bespaart u elke dag één uur stoken.

  4 Indien u vloerverwarming heeft in een goed geïsoleerd huis is het beter om de temperatuur redelijk constant te houden. S’nachts 1 graadje lager is meer dan genoeg.

  Radiatoren zijn in de afgelopen decennia behoorlijk veranderd. Het kan best wel lonen om eens te kijken naar vervanging van uw oude radiator. Besparingen kunnen oplopen tot wel 50%!

  Een openhaard in de woonkamer kan erg leuk zijn. Toch kost het door tocht vaak meer energie dan dat u er mee wint. Zet in ieder geval altijd de schoorsteen klep dicht als hij uit is.

  Stel een douchetimer in. Op veel moderne CV ketels en slimme thermostaten zit een timer functie. Hiermee wordt het warm water na bijvoorbeeld 10 min minder warm.

  Breng radiator folie aan achter uw radiatoren. Hiermee kunt u vrij gemakkelijk en goedkoop flink besparen omdat de warmte niet door de muur naar buiten trekt.

  De beste optie is natuurlijk wel het verbeteren van de isolatie in uw huis. Met spouwmuur-isolatie, vloer-isolatie, dak-isolatie en dubbel glas zijn de grootste winsten te behalen.

 • Pagina’s

 • Vertrouwd en dichtbij

   Snelle service in Provincie Groningen

   Hoogwaardige producten

   Minimaal 2 jaar garantie

   Persoonlijke service

   Goede prijs-kwaliteitsverhouding

   Duidelijke afspraken

 • Contact gegevens

  van der Doorn
  Koel en Verwarming Techniek
  Oosterstraat 1
  9771AP Sauwerd
  050 – 204 1750
  Larsvanderdoorn @ hotmail.com