De warmtepomp is een duurzame energiebron die de afgelopen jaren flink aan populariteit heeft gewonnen. Met een warmtepomp kunt u uw huis of kantoor op een duurzame manier verwarmen. Warmtepompen zijn zowel hybride, in combinatie met een CV ketel, als volledig elektrisch toe te passen.
Naast het aanschaffen van een warmtepomp zijn er nog andere mogelijkheden om energiezuinig te verwarmen. Wij adviseren u graag.
In het filmpje van Itho Daalderop wordt op een simpele manier uitgelegd hoe een warmte pomp werkt en wat u er mee kunt. Natuurlijk leveren wij als warmtepomp installateur meerdere merken en type toestellen. Heeft u nog vragen naar aanleiding van de video, dan horen wij het graag.
Laat onze adviseur contact met u opnemen!
Uit de lucht of aardbodem wordt met behulp van een warmtepomp energie gewonnen waarmee kan worden verwarmd of gekoeld. Door gebruik van een koudemiddel wordt de warmte van en naar de woning getransporteerd. Feitelijk werkt zo’n systeem hetzelfde als een koelkast, die koelt niet maar onttrekt warmte uit de koelkast en stoot dat aan de achterzijde weer af. De warmte die gewonnen wordt kan worden gebruikt voor zowel verwarming als voor warm water. En zomers kunnen veel systemen nog koelen ook, daardoor blijft de temperatuur binnen altijd aangenaam.
Als ervaren warmtepomp installateur adviseren wij u graag over de meest optimale mogelijkheden in uw situatie. Neem geheel vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs.
Er is onderscheid te maken tussen twee soorten opstellingen van een warmtepomp. De meest toegepaste vorm is een hybride warmtepomp waar het systeem wordt gekoppeld aan de bestaande warmtebron, bijvoorbeeld de CV ketel. Het voordeel van dit systeem is dat het veel minder kost dan een all-electric warmtepomp. Daarnaast is vloerverwarming geen vereiste in bij een dergelijk systeem.
Een hybride systeem zal gemiddeld zo’n 70% á 80% van de warmtevraag over de warmtepomp kunnen laten draaien. Het laatste stukje warmte dat nodig kan zijn op een strenge winterdag wordt bijverwarmd door de CV ketel of zonneboiler.
Waar de Hybride slechts een tussenstap lijkt kan de All-Electric pomp volledig op zichzelf draaien. Er is dan dus geen CV ketel meer nodig. Met dit systeem kunt u volledig van het gas af en in combinatie met zonnepanelen kunt u volledig energie-neutraal verwarmen.
Doordat de huidige gasprijzen nog zo laag zijn in ons land blijft de all-electric warmtepomp nog een beetje achter in Nederland. In landen als Frankrijk en België, die weinig eigen gas hebben, ligt de prijs van een kuub gas echter een stuk hoger. Daar zie je deze systemen al jaren stabiel draaien.
De bovenste aardlaag wordt overdag opgewarmd door de zon. De warmte die hierbij opgeslagen wordt kan dus vrij gemakkelijk gewonnen worden. Bij dit type warmte-pomp wordt ongeveer een halve meter onder het oppervlakte een leidingnet aangebracht. Dit leidingnet is te vergelijken met vloerverwarming, maar dan omgekeerd. Een nadeel van dit systeem is dat je een behoorlijk aantal vierkante meter grond om je huis nodig hebt.
Omdat het bijna nergens toepasbaar is zie je het niet zo veel. Toch zou dit een van de mooiere manieren van aardwarmte winning zijn, dieper in de grond is het namelijk een stuk warmer. De meeste verticale geslotem systemen gaan tot een diepte van 100m á 150m. Open systemen gaan nog een heel stuk dieper. De warmte die hier gewonnen wordt komt vanuit grondwater, oppervlakte water en warmte vanuit de aardkern. Omdat er bij deze variant nauwelijks oppervlakte nodig is zou deze warmtepomp ook in stedelijke gebieden kunnen worden toegepast.
Een lucht waterpomp haalt zijn warmte gewoon uit de buitenlucht, zelfs als het buiten vriest. Zie het als een omgekeerde airco installatie waarmee je ook het CV systeem en het warm water met kunt opwarmen. Naast alleen verwarmen kan dit type warmte pompen ook nog eens koelen in de zomer, dat geeft veel extra comfort. Ook de prijs is een groot voordeel ten opzichte van de andere opties. Doordat er niet gegraven en geboord hoeft te worden blijven deze kosten u bespaard.
Inbedrijfstelling en registratie van door ons geïnstalleerde systemen wordt uitgevoerd door ‘van der Doorn Koel en Verwarming Techniek’ uit Sauwerd. Adres: Oosterstraat 1 9771 AP Sauwerd KVK: 82757526
Systemen kunnen de volgende gefluoreerde broeikasgassen bevatten; R410A (GWP 2088), R32 (GWP 675) of R290(tot 1kg) (GWP 3). De hoeveelheid gas en zodoende ook het CO2 equivalent varieert per toestel en is bij ons op te vragen.